Google


 

 

Szakdolgozat (BSc) és Diplomadolgozat (MSc) téma-javaslatok

az Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tanszéken

a 2019/2020/1 szemeszterben


Téma: Újabb eredmények a must sűrítése során alkalmazott membránszűrési eljárások optimális megvalósításának tervezésére
Témavezető: Békássyné Dr. Molnár Erika professzor emerita, Kőszegi Lászlóné egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: a must sűrítésére alkalmas eljárások magyar és angol nyelvű irodalmának áttekintése. A nyomáskülönbségen alapuló membránműveletek optimális műveleti paramétereinek (fluxus, hőmérséklet, transzmembrán nyomáskülönbség, recirkulációs térfogatáram) meghatározása laboratóriumi kísérletekkel. Számítások végzése a dinamikus programozás módszerével, költségbecslés.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás fontos. Pontos és önálló kísérleti munka. Az excel felhasználói szintű ismerete, a dinamikus programozás alapjainak elsajátítása.


Téma: Omega 3-6 zsírsavtartalmú mikrokapszulák előállítása membrántechnika alkalmazásával
Témavezető: Dr. Koris András egy. docens, Asma Yakdhane PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: A kutatás olyan komplex gyártási eljárás kidolgozását célozza meg, amely alkalmasnak mutatkozik arra, hogy olyan, néhány mikrométer méretű, uniform szilárd kapszulákat hozzunk létre membrántechnológiával, amelyekben omega 3-6 zsírsavakat rögzítünk, illetve vizsgáljuk a hatóanyag felszabadulásának kinetikáját is.
Minimális elvárások a hallgató felé: laboratóriumi munka orientáltság


Téma: Membránszűrési áramlási viszonyok meghatározása (beépített spirál-típusú statikus keverő esetében)
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Spirál statikus keverővel intenzifikált membránszűrési folyamat irodalmának áttanulmányozása. A Re-szám és a membrán hosszában megjelenő nyomásesés meghatározása recirkulációs térfogatáram és sűrűség függvényében.


Téma: 3D nyomtatás lehetőségei az élelmiszeriparban (irodalmi feladat)
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: 3D nyomtatás irodalmi feldolgozása, fő részek: mik a 3D nyomtatás lehetőségei, korlátai, mekkora a pontossága. Elemezni milyen műanyagok leggyakoribbak a 3D nyomtatás világában és ezek közül melyek használhatóak az élelmiszeriparban, továbbá a ma elérhető 3D modellező szoftverek rövid elemzése, összesítése, csoportosítása főbb tulajdonságuk, áruk szerint. Hallgató álljon elő néhány ötlettel, hogy hol lehetne 3D nyomtatott terméket alkalmazni (csak felsorolás, nem részletes kidolgozás). Nem szükséges a mély számítógépes ismeret, itt csak az irodalom feldolgozása szükséges. További segítség lehet egy kiinduló összesítő táblázat anyagokról, szoftverekről, amit majd részletezni, bővíteni kell.

Téma: 3D nyomtatott termék tervezése, alkalmazása az élelmiszeriparban
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Hallgatóval közösen kiválasztunk egy élelmiszeriparban alkalmazható terméket, amit számítógépen meg kell tervezni, ki kell választani, hogy milyen anyagból legyen (3D nyomtató hozaganyag, élelmiszeriparban alkalmazható legyen). Előfordulhat, hogy ha legyártásra is alkalmas lesz, akár élesben is kipróbálható a munkadarab. Ha nem, akkor csak elméletben vagy digitálisan fogjuk elemezni a terméket. Elvárások: Hallgató legyen tisztában az alapvető műszaki ábrázolás szabályaival, képes legyen mérethálózatot értelmezni. Közepes vagy haladó számítógépes ismerettel rendelkezzen és hozzáférése kell, hogy legyen megfelelő számítógéphez (64 bites Windows, min 4 GB RAM, 512 MB grafikus kártya, 2 GB HDD), amire feltelepítheti az Autodesk Fusion 360 hallgatói licenc szoftvert.


Téma: Élelmiszeripari műveletek automatizálása
Témavezető: Dr. Gáspár Igor, egyetemi tanársegéd, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás, elvárások a hallgatóval szemben: Hallgatóval közösen kiválasztunk egy tanszéken is működő berendezést és megnézzük, hogy hogyan lehet a leolvasást (esetleg a vezérlést is) automatikusan megvalósítani. Elvárások: Hallgató legyen tisztába az áramerősség, ellenállás, feszültség, egyen- ellenáram fogalmakkal és minimális programozói tudással rendelkezzen.


Téma: Élelmiszeripari szennyvizek kezelésének lehetőségei
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Különböző iparágak (tej, hús, stb.) szennyvizének feltérképezése és a hasznosítási lehetőségek irodalmi áttekintése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása. Esetleges kísérleti munka.


Téma: Szeszipari melléktermékek hasznosításának lehetőségei
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Pocsai Anna, PhD hallgató, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Sör, bor, pálinka előállítása során keletkező melléktermékek feltérképezése és a hasznosítási lehetőségek irodalmi áttekintése. Laboratóriumi kísérletek végzése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása. Pontos és önálló kísérleti munka.


Téma: Vágóhídi melléktermékek hasznosíthatóságának vizsgálata
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: A vágóhídon keletkező hulladékok hasznosításának irodalmi áttekintése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.



Téma: Hurokreaktorok hidrodinamikájának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Hurok reaktorok működésének megismerése, a hidrodinamikához kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Hurokreaktorok anyagátadásának modellezése – a potenciális lehetőségek irodalmi kutatása és kritikus értékelése
Témavezető: Dr. Vatai Gyula, egyetemi tanár, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Hurok reaktorok működésének megismerése, az oxigénabszorpcióhoz kapcsolódó irodalom áttanulmányozása, a kutatások kritikus értékelése, próbaszámítások elvégzése és a potenciális további kutatási lehetőségek összefoglalása.
Minimális elvárások a hallgató felé: Angol nyelvtudás elengedhetetlen!


Téma: Zöldség- és gyümölcslé alapú, egészségvédő hatással rendelkező termékek gyártásának műveleti és technológiai fejlesztése és a keletkező melléktermékek hasznosítása
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
A gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás alapkövei, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Így ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva egészen új és sokszínű termékpalettára van lehetőség. Ezért ez a piac még sok kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejthet magában. Az élelmiszeripari üzemek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a keletkező melléktermékek/hulladékok hasznosítására, például a mosó- és szennyvízben oldott értékes komponensekre, illetve a maradék anyagokra.


Téma: Zöldség- és gyümölcslé alapú, egészségvédő hatással rendelkező termékek gyártásának műveleti és technológiai fejlesztése és a keletkező melléktermékek hasznosítása
Témavezető: Dr. Márki Edit, egy. docens, Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
A gyümölcsök és zöldségek az egészséges táplálkozás alapkövei, a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Így ezeket az előnyös tulajdonságokat kihasználva egészen új és sokszínű termékpalettára van lehetőség. Ezért ez a piac még sok kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejthet magában. Az élelmiszeripari üzemek egyre nagyobb figyelmet fordítanak a keletkező melléktermékek/hulladékok hasznosítására, például a mosó- és szennyvízben oldott értékes komponensekre, illetve a maradék anyagokra.


Téma: A bogyós gyümölcsök feldolgozása során keletkező melléktermékek hasznosíthatósága
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Irodalmi áttekintés. A bogyós gyümölcsök feldolgozási technológiájának áttekintése. A feldolgozás során keletkező melléktermékek lehetséges felhasználási lehetőségei, az értékes komponensek kinyerésének lehetőségei..
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: Rozmaring felhasználási lehetőségei, értékes komponensek kinyerése
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: A rozmaring értékes komponenseinek élettani jelentősége, a növény feldolgozási technológiájának irodalmi áttekintése. Az értékes komponensek kinyerésének lehetőségei.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása.


Téma: Aszútörköly értékes komponenseinek besűrítése membránszűréssel
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Értékes komponensek kivonása aszú törkölyből, és az extraktum koncentrálása különböző membránok segítségével. A koncentrátumok analitikai vizsgálata, extraktum felhasználási lehetőségeinek kutatása. 
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása. Pontos, precíz laboratóriumi munkavégzés.


Téma: Aszútörköly kísérletterv szerinti extrakciójának optimalizálása
Témavezető: Dr. Bánvölgyi Szilvia, egy. adjunktus, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Elvégzendő feladatok: Aszú-extraktumok analitikai vizsgálata, extraktum felhasználási lehetőségeinek kutatása.  Az analitikai eredmények statisztikai szoftverrel való elemzése.
Minimális elvárások a hallgató felé: angol nyelvtudás elengedhetetlen. A szakirodalom kritikus elemzése, feldolgozása, javaslatok megfogalmazása. Pontos, precíz laboratóriumi munkavégzés.


Téma: Enzimes galakto-oligoszacharid termelés modellezése (MSc)
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás: Az enzimes GOS gyártást leíró kinetikai modellek irodalmi áttekintése. Az alkalmazott modellek implementálása és szimulációk elvégzése egy numerikus szoftvercsomag segítségével. Az általánosan elterjedt keverős tartály-reaktor technológiájának az enzimes membránreaktor konfigurációval való összevetése különböző technológiai szempontok alapján.
Munka jellege: numerikus szimulációk elvégzése, laboratóriumi kísérleteket nem igénylő munka
Követelmény: Numerikus integrálás elsajátítására való hajlam (Optimálási Módszerek/Optimization methods kurzus idevonatkozó gyakorlatainak látogatása vagy önállóan), angol nyelvű cikkek értelmezéséhez szükséges angol nyelvismeret.  


Téma: Enzimes frukto-oligoszacharid termelés modellezése (MSc)
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás: Az enzimes frukto-oligoszacharid gyártást leíró kinetikai modellek irodalmi áttekintése. Az alkalmazott modellek implementálása és szimulációk elvégzése egy numerikus szoftvercsomag segítségével. Az általánosan elterjedt keverős tartály-reaktor technológiájának az enzimes membránreaktor konfigurációval való összevetése különböző technológiai szempontok alapján.
Munka jellege: numerikus szimulációk elvégzése, laboratóriumi kísérleteket nem igénylő munka
Követelmény: Numerikus integrálás elsajátítására való hajlam (Optimálási Módszerek/Optimization methods kurzus idevonatkozó gyakorlatainak látogatása vagy önállóan), angol nyelvű cikkek értelmezéséhez szükséges angol nyelvismeret.  


Téma: Analitikai gyorsmódszer enzimes oligoszacharid termelés során keletkező glükóz kimutatására
Témavezető: Dr. Kovács Zoltán egyetemi docens, Élelmiszeripari Műveletek és Gépek Tsz.
Rövid leírás: Az oligoszacharidok (galakto-oligoszacharidok, frukto-oligoszacharidok) gyártása az ipari gyakorlatban enzimes úton történik diszacharid (laktóz, szacharóz) szubsztrátból. Az enzimes reakció során melléktermékként glükóz keletkezik. A keletkező glükózt downstream -jellegzetesen SMB kromatográfiás- művelettel választják el nagy-tisztaságú termékek létrehozása céljából. A glükóz-koncentráció meghatározása a köztes- és végtermékekben a gyártásközi ellenőrzés egy fontos és kényes pontja. Célunk egy erre alkalmas gyors és olcsó módszer kifejlesztése.
Elvárások a hallgatóval szemben: GOS/FOS gyártástechnológia irodalmi áttekintése. Oligoszacharidok analízisére használt kvalitatív és kvantitatív módszerek megismerése.
Munka jellege: Kísérleti munka (enzimes reakciók kivitelezése, HPLC használat)



 

 
Kezdőlap English